Ο σωστός φωτισμός
Είτε πιστεύουμε στη θεωρία του FengShui είτε όχι, όλοι μας έχει τύχει να βρεθούμε σε κάποιους χώρους στους οποίους κάτι απροσδιόριστο μας ενοχλεί, ενώ αντίθετα έχουμε βρεθεί σε άλλους χώρους όπου έχουμε χαλαρώσει ή έχουμε εμπνευστεί ιδιαιτέρως.
Η διακόσμηση ενός χώρου επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο που ρέει η ενέργεια και κατ’ επέκταση επηρεάζει τη διάθεση των κατοίκων και των επισκεπτών. Σε αυτή τη ζυγαριά ενεργειακής ισορροπίας, ο φωτισμός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και μας προκαταβάλει αμέσως και ενστικτωδώς θετικά ή αρνητικά.
Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες απλές συμβουλές για να φωτίσετε τους χώρους σας έτσι ώστε να έχετε ήρεμη και αισιόδοξη διάθεση.
Φωτίστε καλά τις εισόδους
Βεβαιωθείτε ότι η είσοδος στο σπίτι ή στο γραφείο σας είναι καλά φωτισμένη. Ένα φωτιστικό σε μία από τις 2 πλευρές της εξώπορτας είναι ιδανική επιλογή για να μπείτε στο χώρο με θετική προδιάθεση. Κανείς δε νιώθει αυτοπεποίθηση και γαλήνη όταν πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα σε ένα σκοτεινό χώρο.
Τοποθετήστε πολλά φωτιστικά σώματα στον ίδιο χώρο
Το φως μας κάνει αισιόδοξους ενώ οι σκιές υποσυνείδητα μας μελαγχολούν και μας δημιουργούν μια αδιόρατη ανησυχία. Ένα κεντρικό φωτιστικό στη μέση ενός δωματίου θα αφήσει στη σκιά ή στο ημίφως όλη την περίμετρο του δωματίου. Είναι προτιμότερο να τοποθετήσουμε πολλές εστίες φωτός στο δωμάτιο μας, όπως απλίκες, δαπέδου, πορτατίφ κ.α., και να εξασφαλίσουμε φως σε κάθε γωνιά. Αυτή η τακτική μας δίνει και τη δυνατότητα ατμοσφαιρικού φωτισμού όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε με ένα πλάγιο, πιο έμμεσο φωτισμό.
Στρέψτε το φως προς τα πάνω
Αν έχετε σκοτεινές γωνίες στο δωμάτιο σας ή αν το νιώθετε ασφυκτικά μικρό και σας δίνει την αίσθηση ότι πνίγει την ενέργεια σας, δοκιμάστε να βάλετε απλίκες τοίχου και να στρέψετε το φως προς τα πάνω (uplighting). Η τεχνική αυτή θα δώσει περισσότερο βάθος στο χώρο και εσείς θα νιώσετε πιο αισιόδοξοι.
Τα φωτιστικά δαπέδου, ιδιαίτερα αυτά που φωτίζουν προς τα πάνω, είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή, καθώς το φως φωτίζει το ταβάνι και ανακλάται στο δωμάτιο.
Επιλέξτε διαφορετικό υλικό φωτιστικού ανάλογα το χώρο
Σε κάθε δωμάτιο ταιριάζει περισσότερο κάποιο υλικό κατασκευής. Για παράδειγμα, στις κρεβατοκάμαρες μπορείτε να προτιμήσετε φωτιστικά που είναι κατασκευασμένα από ύφασμα ή χαρτί για πιο ανάλαφρη διάθεση και να αποφύγετε βαριά φωτιστικά που θα νιώθετε υποσυνείδητα το βάρος τους όταν ξαπλώνετε από κάτω τους.
Σε χώρους όπως ένα γραφείο ή μια κουζίνα, όπου πρέπει να είμαστε πιο δραστήριοι πνευματικά ή σωματικά, τα φωτιστικά από μέταλλο μας ωθούν να δείξουμε περισσότερη ενέργεια και δύναμη.
Ρυθμίστε σωστά το ύψος των φωτιστικών
Προσέξτε ιδιαιτέρως το ύψος στο οποίο κρέμονται τα φωτιστικά σας. Αποφύγετε χαμηλής κρέμασης φωτιστικά σε χαμηλά ταβάνια, θα σας δώσουν ένα αίσθημα ανασφάλειας και καταπίεσης. Προτιμήστε πλαφονιέρες ή σποτ αν το ταβάνι είναι πολύ χαμηλό.
Προτιμήστε τις θερμές αποχρώσεις
Είναι σημαντικό οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούμε στους χώρους που πρέπει να ξεκουραζόμαστε να εκπέμπουν θερμό φως, ώστε να κάνουν την ατμόσφαιρα θερμή και γαλήνια. Το πιο ψυχρό φως (>3000Κ) κάνει δίνει περισσότερη ενέργεια στο χώρο και καλό είναι να χρησιμοποιείται μεμονωμένα σε συγκεκριμένες γωνιές ενός δωματίου για να φωτίζει πιο έντονα μόνο εκεί που διαβάζουμε ή εργαζόμαστε.
Τις αποχρώσεις του φωτός μπορείτε να τις επιλέξετε και ανάλογα το χρώμα των τοίχων (πιο έντονο χρώμα τοίχου με πιο θερμό φως και το ανάποδο) ώστε να υπάρχει ισορροπία στη συνολική ενέργεια που εκπέμπει ο χώρος.
Παίξτε με την ένταση του φωτός
Ένα δωμάτιο με μόνιμα έντονο φωτισμό μας δημιουργεί μεγάλο εκνευρισμό όταν είμαστε κουρασμένοι και αντίθετα ένα δωμάτιο με μόνιμα απαλό φωτισμό μας δημιουργεί μελαγχολία και υποτονικότητα. Βρείτε τη σωστή ισορροπία φωτός και σκοταδιού.
Εκτός από εξοικονόμηση χρημάτων, τα dimmers που αυξομειώνουν την ένταση του φωτός, μπορούν να σας βοηθήσουν να προσαρμόζετε το φωτισμό στη διάθεση και την ατμόσφαιρα που επιθυμείτε εκείνη την ώρα.
Ιδιαίτερα στην κρεβατοκάμαρα, που είναι χώρος χαλάρωσης, το dimmer είναι ιδανικό. Προτιμήστε τα πορτατίφ με απαλό φως αν σας αρέσει το διάβασμα στο κρεβάτι και αποφύγετε να βάλετε φωτιστικό ακριβώς πάνω από το κρεβάτι.
Προσέξτε τις σκιές που προκαλεί το ίδιο το φωτιστικό
Τα φωτιστικά που έχουν πολλές πλευρές κάνουν πολλές σκιές στο ταβάνι και στους τοίχους. Δείτε το φωτιστικό που σας αρέσει φωτισμένο και προσέξτε το φως που εκπέμπει να είναι πιο πολύ από τις σκιές που δημιουργεί το ίδιο το φωτιστικό, για να τηρείται η σωστή ισορροπία.
Ισορροπήστε τα στοιχεία της διακόσμησης
Αν είστε οπαδός του FengShui, κρατήστε στο μυαλό σας ότι ένα δωμάτιο με πολλά στοιχεία ξύλου ταιριάζει να φωτιστεί με πολλά δυνατά φώτα. Επίσης, σκεφτείτε να βάλετε κάποιο φωτιστικό οροφής με ανεμιστήρα.
Γράφει ο Γεράσιμος Γ. Φίντζος